27 Απριλίου 2022 – Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου
Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της ημέρας αυτής, η οποία καθιερώθηκε το 1996, είναι η ενημέρωση του κοινού για τις βλαπτικές συνέπειες του θορύβου στην ακοή. Η απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο είναι μεν μόνιμη, μπορεί όμως να προληφθεί πλήρως, λαμβάνοντας απλά μέτρα για την αποφυγή της έκθεσης στο θόρυβο και την προστασία της ακοής. Πολύ απλά, σε θορυβώδεις καταστάσεις, απομακρυνόμαστε από την πηγή του θορύβου ή/και χρησιμοποιούμε προστασία ακοής όπως ωτοασπίδες.
Ο θόρυβος έχει χαρακτηριστεί ως «κίνδυνος-απειλή» για την υγεία γενικότερα. Η έκθεση στο θόρυβο, όχι μόνο μπορεί να βλάψει μόνιμα την ακοή, αλλά παράλληλα επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων με ποικίλους τρόπους.
Ας δούμε μερικές αρνητικές επιπτώσεις του θορύβου που ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει και έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την ακοή:
1) Ψυχική Υγεία
Ακόμα και ο θόρυβος που δεν είναι αρκετά δυνατός ώστε να βλάψει την ακοή, μπορεί να προκαλέσει ένταση, θυμό, επιθετικότητα και stress. Σκεφτείτε ως παράδειγμα το πόσο ενοχλητικός μπορεί να γίνει ο ήχος από μία βρύση που στάζει στην απόλυτη ησυχία της νύχτας… Πόσο μάλλον οι πιο έντονοι θόρυβοι…
2) Μάθηση
Ο θόρυβος σε μία σχολική τάξη επηρεάζει αρνητικά τη μάθηση, ειδικά των παιδιών με διαταραχές ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες. Μελέτες από τις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι μπορεί να χαθεί λόγω υπερβολικού θορύβου εντός της τάξης έως και το 25% των πληροφοριών από το δάσκαλο προς τους μαθητές!
3) Άνοια και Γνωστικές Λειτουργίες
Ένας σημαντικός αριθμός ερευνών παρουσιάζει ότι η απώλεια ακοής, όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να θέσει τα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Alzheimer και άλλων ανοιών. Στην πραγματικότητα, η απώλεια ακοής θεωρείται κύριος παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με την άνοια και ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί. Είναι σαφές ότι η προστασία της ακοής από το θόρυβο και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.
4) Καρδιαγγειακές Διαταραχές
Η ζωή σε θορυβώδη μέρη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Κατά συνέπεια, ο περιβαλλοντικός θόρυβος σχετίζεται επιπλέον με αυξημένη συχνότητα υπέρτασης, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού.
5) Γαστρεντερικές Διαταραχές
Μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση στο θόρυβο και με προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως έλκος, παλινδρόμηση και άλλες στομαχικές παθήσεις.
6) Επίπτωση στην Ποιότητα Ζωής
Ο θόρυβος, είτε συνεχής είτε διακοπτόμενος, καταστρέφει την ποιότητα ζωής μας. Είναι πηγή άγχους και λόγος εξαιτίας του οποίου συχνά ξυπνάμε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι.
7) Διαταραχές του Ύπνου
Ο θόρυβος θεωρείται ως μία από τις πιο κοινές μορφές διαταραχής του ύπνου. Φαίνεται ότι ο διαλείπων θόρυβος είναι πιο ενοχλητικός από το συνεχή. Ακόμα και οι θόρυβοι που δεν μας ξυπνούν, επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου, καθώς καταλήγουμε να κοιμόμαστε ανήσυχοι. Ο εγκέφαλος ναι μεν κοιμάται αλλά εξακολουθεί να καταγράφει και να επεξεργάζεται τον ήχο, με αποτέλεσμα κακή ποιότητα ύπνου και διαταραχές των σταδίων του ύπνου.
8) Καθημερινές Δραστηριότητες
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν άτομα που διαβιούν κοντά σε αεροδρόμιο, καθώς αναφέρουν ότι ο ύπνος τους διαταράσσεται, όπως και οι καθημερινές τους συνήθειες πχ μία συζήτηση, η ανάγνωση ενός βιβλίου. Επίσης, αδυνατούν να ανοίξουν τα παράθυρα του σπιτιού τους και να απολαύσουν τους εξωτερικούς χώρους γύρω από αυτό.
Επομένως, ίσως τελικά, να μην είναι αρκετό να αναφέρουμε ότι ο θόρυβος βλάπτει… Την ακοή και όχι μόνο! Πρέπει να αντιληφθούμε τι κερδίζουμε από την απουσία του θορύβου, άρα να κατανοήσουμε τα οφέλη της ησυχίας! Όταν ο θόρυβος είναι περιορισμένος, μειώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το θόρυβο και βελτιώνεται η υγεία και η ευεξία μας.
Λέμε ΝΑΙ στην ησυχία και ΟΧΙ στο θόρυβο! Έτσι, ακούμε περισσότερο και αγχωνόμαστε λιγότερο!