Αφεστώτα Ώτα-Πεταχτά Αυτιά


Τα αφεστώτα ώτα (ή αλλιώς πεταχτά αυτιά) αποτελούν μία συνηθισμένη συγγενή ανωμαλία. Πρόκειται για δυσμορφία των αυτιών που, τις περισσότερες φορές, επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία του ασθενούς. Τα αφεστώτα ώτα σχετίζονται με την ατελή αναδίπλωση του χόνδρου του αυτιού κατά την οργανογένεση εντός της μήτρας. Σε αυτήν την περίπτωση, το αυτί προβάλλει από το κεφάλι περισσότερο από το κανονικό. Επίσης, στην μπροστινή όψη έχει ασυνήθιστα επίπεδο περίγραμμα στο άνω τμήμα, καθώς απουσιάζει μία φυσιολογική πτυχή στο χόνδρο.

Παιδιά που παρουσιάζουν αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά) δέχονται πειράγματα από άλλα παιδιά με αποτέλεσμα να τους προκαλείται άγχος και αμηχανία. Ορισμένες φορές η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί προβλήματα στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες αισθητικής φύσεως στην ενηλικίωση.

Αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά): Χειρουργική επέμβαση με Ωτοπλαστική

Στα παιδιά με αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά), η χειρουργική επέμβαση γίνεται με ωτοπλαστική. Η διαδικασία πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, έχει ελάχιστο πόνο και απαιτεί αποχή μικρής διάρκειας από το σχολείο.

Στους ενήλικες η επέμβαση μπορεί να διεξαχθεί και με τοπική αναισθησία με αντίστοιχο μικρό διάστημα αποχής από την εργασία.

Διενεργείται μία μικρή τομή στο πίσω μέρος του αυτιού, η οποία μετέπειτα δεν είναι εμφανής. Μέσω της τομής αυτής, ο χειρουργός διαμορφώνει το σχήμα του χόνδρου. Παράλληλα με τη χρήση ειδικών ραμμάτων μειώνει την απόσταση του πτερυγίου από το κεφάλι.

Αφεστώτα Ώτα - Πεταχτά Αυτιά

Αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά): Ποιες είναι οι προσδοκίες μετά από τη χειρουργική επέμβαση;

Γενικά, καταγράφεται υψηλό ποσοστό ικανοποίησης μετά από τη χειρουργική επέμβαση για τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά). Ο ασθενής νιώθει πιο άνετα με τη νέα του εμφάνιση και έτσι παρουσιάζει βελτιωμένη αυτοεκτίμηση. Μετά την αποκατάσταση, τα αυτιά έχουν πιο φυσική εμφάνιση επηρεάζοντας θετικά τόσο τον ασθενή όσο και τους οικείους του. Επιπλέον, το άτομο μπορεί να συνεχίσει φυσιολογικά τη ζωή του χωρίς να δέχεται σχόλια ή πειράγματα.

Αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά): Ποια είναι η ιδανική ηλικία για την πραγματοποίηση της επέμβασης στα παιδιά;

Η ιδανική ηλικία για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση για τη διόρθωση των αφεστώτων ώτων (πεταχτών αυτιών) είναι η προσχολική (4-5 έτη). Ο λόγος είναι ότι σε αυτήν την ηλικία τα αυτιά έχουν αναπτυχθεί αρκετά και πλησιάζουν σε μέγεθος το ενήλικο αυτί. Το γεγονός ότι οι χόνδροι στην παιδική ηλικία είναι πιο εύπλαστοι συμβάλλει στην επιτυχία της επέμβασης.

Εκτός από τη χειρουργική διόρθωση, υπάρχει και συντηρητική θεραπεία για τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά);

Η χειρουργική διόρθωση δεν αποτελεί πάντα θεραπεία εκλογής για τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά), καθώς μπορεί να αποκατασταθούν και συντηρητικά.

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών όπου ο χόνδρος του αυτιού είναι πολύ μαλακός, μπορεί να αναδιαμορφωθεί με την τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα. Η χρήση αυτών των ναρθήκων σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών μειώνει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση και επιλύνει το πρόβλημα σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, μετά τους 6 μήνες, η χειρουργική διόρθωση είναι η μόνη επιλογή.

Επικοινωνία Δρ. Αθανασόπουλος