Σωληνίσκοι Αερισμού Ώτων

Οι σωληνίσκοι αερισμού ώτων είναι μικροσκοπικά σωληνάκια κατασκευασμένα από πλαστικό. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δημιουργείται μία μικρή σχισμή στην επιφάνεια του τυμπάνου, όπου τοποθετούνται τα σωληνάκια με σκοπό την εξισορρόπηση της πίεσης και τον καλύτερο αερισμό του μέσου ωτός. Η διαδικασία είναι σύντομη και ανώδυνη, ενώ στους ενήλικες μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία. Η τοποθέτησή τους συνιστάται σε παιδιά που παρουσιάζουν συχνά επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας (περισσότερα από 3 μέσα σε 6 μήνες ή περισσότερα από 4 σε ένα χρόνο) ή εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στην κοιλότητα του μέσου ωτός) που δεν υποχωρεί εντός 3 μηνών. Οποιαδήποτε απώλεια ακοής βιώνει το παιδί σας αποκαθίσταται μετά την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού, εφόσον δεν συνυπάρχει νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Λίγες ώρες μετά την επέμβαση, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι, χωρίς πόνο, και να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του.

Γιατί το παιδί μου να βάλει σωληνάκια στα αυτιά;

Οι επαναλαμβανόμενες οξείες φλεγμονές ή η επιμένουσα εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια μέση ωτίτιδα. Οι σωληνίσκοι αερισμού αποκαθιστούν τη φυσιολογική λειτουργία του αυτιού και εμποδίζουν την εμφάνισή της.

Τι είδους αναισθησία απαιτείται για την επέμβαση;

Στα παιδιά, τις περισσότερες φορές χρειάζεται ολική αναισθησία για την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού. Στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, έμπειροι αναισθησιολόγοι με εξειδίκευση στα παιδιά, βρίσκονται δίπλα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Τι πρέπει να προσέξουμε μετά την επέμβαση;

Για την αποφυγή μετεγχειρητικών επιπλοκών, απαιτείται προσοχή ώστε να μην εισχωρήσει νερό στο αυτί του παιδιού για δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η τοποθέτηση βαμβακιού εμποτισμένου με λάδι ή βαζελίνη στον έξω ακουστικό πόρο, ως φραγμός για την είσοδο του νερού.