Το μαστοειδές οστό αποτελεί σημαντική δομή του μέσου ωτός. Αν και ονομάζεται οστό, δεν έχει την τυπική δομή των υπόλοιπων οστών του ανθρώπινου σώματος, καθώς αποτελείται από τις μαστοειδείς κυψέλες και μοιάζει σα σφουγγάρι. Το μαστοειδές επικοινωνεί με τα άλλα μέρη του αυτιού.
Τι είναι η μαστοειδίτιδα;
Η φλεγμονή των μαστοειδών κυψελών καλείται μαστοειδίτιδα και συνήθως είναι συνέπεια διασποράς της λοίμωξης από οξεία μέση ωτίτιδα. Η μαστοειδίτιδα είναι σχετικά σπάνια, καθώς πλέον υπάρχουν αποτελεσματικά αντιβιοτικά για την οξεία μέση ωτίτιδα. Με αυτόν τον τρόπο η πρόληψη της μαστοειδίτιδας μπορεί εύκολα να επιτευχθεί.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστοειδίτιδας;
Τα συμπτώματα της μαστοειδίτιδας εμφανίζονται συχνά έπειτα από επαναλαμβανόμενη ή σοβαρή λοίμωξη του αυτιού και συνήθως περιλαμβάνουν:
- Ερυθρότητα, ευαισθησία, οίδημα και πόνο στο αυτί (στο οπίσθιο τμήμα του)
- Προβολή του πτερυγίου προς τα κάτω και έξω (προπέτεια πτερυγίου)
- Έκκριση από το αυτί (υγρό στο αυτί)
- Πυρετό
- Ευερεθιστότητα, κόπωση και κακουχία
- Πονοκέφαλο
- Απώλεια ακοής (βαρηκοΐα)
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μαστοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη αποστήματος με έντονους πονοκεφάλους και οίδημα οπτικής θηλής.
Πώς τίθεται η διάγνωση της μαστοειδίτιδας;
Η μαστοειδίτιδα είναι πιο συχνή στα παιδιά και η διάγνωσή της τίθεται από Ωρλ. Πριν την εμφάνιση των αντιβιοτικών, αποτελούσε μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Ευτυχώς, πλέον είναι σχετικά σπάνια λόγω της κυκλοφορίας πολλών και αποτελεσματικών αντιβιοτικών.
Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν μαστοειδίτιδα είναι όμοιοι με εκείνους που προκαλούν οξεία μέση ωτίτιδα:
- Στρεπτόκοκκος
- Αιμόφιλος της ινφλουέντσας
- Σταφυλόκοκκος
- Μυκοβακτήρια
- Μύκητες
Ο παιδίατρος του παιδιού σας ή ο παθολόγος σας μπορεί να θεωρήσουν ότι έχετε μαστοειδίτιδα ως επιπλοκή κάποιας λοίμωξης του μέσου ωτός. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να σας παραπέμψουν σε Ωρλ για περαιτέρω αξιολόγηση.
Ο Ωρλ θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις όπως γενική αίματος και καλλιέργεια του εκκρίματος του αυτιού. Μερικοί ασθενείς μπορεί να παραπεμφθούν για ακτινογραφία, αξονική ή/και μαγνητική τομογραφία.
Ποια είναι η θεραπεία της μαστοειδίτιδας;
Η μαστοειδίτιδα είναι σοβαρή λοίμωξη και η θεραπεία της πρέπει να είναι ταχεία με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Η αντιμετώπιση δεν είναι εύκολη λόγω της δυσκολίας των φαρμάκων να φτάσουν βαθιά στα οστά. Θα χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο, ώστε τα αντιβιοτικά να χορηγηθούν ενδοφλέβια και ακολούθως να συνεχιστεί η θεραπεία στο σπίτι από το στόμα.
Συνήθως, η παροχέτευση του μέσου ωτός (μυριγγοτομή) και η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού οδηγεί σε βελτίωση της κλινικής εικόνας. Όταν όμως δεν επέλθει βελτίωση μετά από 24-48 ώρες, μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο για αφαίρεση μέρους του μαστοειδούς οστού (μαστοειδεκτομή).
Ποιες είναι οι επιπλοκές της μαστοειδίτιδας;
Τα περισσότερα άτομα με μαστοειδίτιδα δεν αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, η θεραπεία δεν είναι πάντα εύκολη και η λοίμωξη μπορεί να επανέλθει. Αν το μαστοειδές οστό έχει μολυνθεί σημαντικά και δεν αφαιρεθεί, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές:
- Διάβρωση του μαστοειδούς οστού
- Μηνιγγίτιδα
- Θρόμβωση γειτονικών φλεβών
- Εγκεφαλικό απόστημα
- Ίλιγγο – Ζάλη
- Παράλυση προσώπου
- Μερική ή πλήρη απώλεια ακοής
- Εξάπλωση της λοίμωξης στον εγκέφαλο ή στο υπόλοιπο σώμα (σήψη)
Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η μαστοειδίτιδα;
Η έγκαιρη και ενδελεχής αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αυτιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μαστοειδίτιδας. Επομένως, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα και ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού αν αναπτύξετε λοίμωξη στο αυτί. Ακόμα και αν η μαστοειδίτιδα θεραπευτεί, μπορεί να εμφανιστεί ξανά. Γι’ αυτό και απαιτείται στενή παρακολούθηση από τον Ωρλ που θα σας αναλάβει.