Χειρουργική Ρινός

Καταστάσεις όπως δυσκολία στην αναπνοή, ροχαλητό, υπνική άπνοια, συχνές φλεγμονές, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εμφάνιση δυνητικά επικίνδυνων νόσων. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση τους είναι η θεραπεία των αλλεργιών ή η χορήγηση αντιβιοτικών. Σε σοβαρές όμως περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία, συνιστάται η χειρουργική αποκατάσταση της μύτης και των κοιλοτήτων της. Η ρινοχειρουργική είναι μεν συχνή αλλά σημαντική επέμβαση με κινδύνους και επιπλοκές. Γι’ αυτό, οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται σε έμπειρους ΩΡΛ ώστε να εξετάζουν και τις λιγότερο επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές πριν καταλήξουν στη χειρουργική επέμβαση. Πάντα να αξιολογείτε το ενδεχόμενο δεύτερης γνώμης πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στο ρινικό αεραγωγό.

Κυριότεροι τύποι ρινοχειρουργικών επεμβάσεων:

  • Ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων
  • Κογχοπλαστική
  • Ρινοπλαστική
  • Πλαστική ρινικού διαφράγματος

Τι είναι η ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων κόλπων;

Με την επέμβαση αυτή αντιμετωπίζεται η χρόνια ρινοκολπίτιδα με παρουσία ή απουσία πολυπόδων, τα καλοήθη και κακοήθη νεοπλάσματα. Τα πλεονεκτήματά της είναι η ταχύτερη ανάρρωση, με λιγότερο πόνο και μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με άλλες επεμβάσεις, καθώς χρησιμοποιούνται τα φυσικά ανοίγματα της μύτης χωρίς εξωτερικές τομές που τραυματίζουν τους ιστούς και τα όργανα. Η πλειοψηφία των ασθενών αναφέρει ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται αισθητά μετά το χειρουργείο, καθώς αναπνέουν πιο εύκολα, εμφανίζουν λιγότερες λοιμώξεις και έχουν καλύτερη οσμή. Έτσι, η επέμβαση αξίζει τους ελάχιστους κινδύνους που επιφέρει.

Τι περιλαμβάνει η χειρουργική των κογχών;

Η κογχοπλαστική μειώνει το μέγεθος των ρινικών κογχών, οι οποίες μπορεί να διογκωθούν και να φλεγμαίνουν προκαλώντας υπερβολική παραγωγή βλέννας, απόφραξη και δυσκολία στην αναπνοή μέσω της μύτης. Οι ρινικές κόγχες βρίσκονται στα εξωτερικά πλευρικά τοιχώματα της ρινικής κοιλότητας, προβάλλουν προς το εσωτερικό της και είναι υπεύθυνες για το φιλτράρισμα του αέρα. Η επέμβαση δεν επηρεάζει το μέγεθος ή το σχήμα της μύτης, είναι ανώδυνη μετεγχειρητικά και μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία.

Πώς γίνεται η ρινοπλαστική;

H ρινοπλαστική επιδιορθώνει ή αναδιαμορφώνει τη μύτη. Το κίνητρο για ρινοπλαστική μπορεί να είναι αισθητικό (αλλαγή εμφάνισης της μύτης), λειτουργικό (βελτίωση της αναπνοής) ή και τα δύο. Γίνεται είτε μέσα από τη μύτη ή μέσω μικρής εξωτερικής τομής στη βάση της μύτης ανάμεσα στα ρουθούνια και ο χειρουργός μπορεί να αλλάξει το σχήμα των ρινικών οστών ή του χόνδρου με διάφορους τρόπους. Αν έχετε και αποκλίνον ή σκολιωτικό διάφραγμα, μπορεί να διορθωθεί παράλληλα με πλαστική προς βελτίωση της αναπνοής.