Λαρυγγομαλακία


Η λαρυγγομαλακία είναι η πιο συχνή συγγενής πάθηση του λάρυγγα των νεογνών. Συγκεκριμένα, οι ιστοί του λάρυγγα πάνω από τις φωνητικές χορδές «συμπίπτουν» με αποτέλεσμα να αποφράσσουν εν μέρει τον αεραγωγό. Η απόφραξη γίνεται κατά την εισπνοή και αυτό οδηγεί στην παραγωγή ενός χαρακτηριστικού ήχου που καλείται συριγμός (θορυβώδης αναπνοή). Η ακριβής αιτία της λαρυγγομαλακίας δεν είναι γνωστή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λαρυγγομαλακίας;

Το κύριο σύμπτωμα της λαρυγγομαλακίας είναι ο συριγμός. Πρόκειται για ήχο υψηλής έντασης ο οποίος ακούγεται όταν το παιδί εισπνέει. Συνήθως είναι εμφανής κατά τη γέννηση ή παρουσιάζεται για πρώτη φορά όταν τα νεογνά είναι περίπου δύο εβδομάδων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν το παιδί είναι ξαπλωμένο σε ύπτια θέση, κλαίει, γελάει ή τρώει. Η θορυβώδης αναπνοή τείνει να δυναμώνει τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση.

Τα βρέφη με λαρυγγομαλακία μπορεί επίσης να κάνουν εισολκή του θώρακα ή του τραχήλου κατά την εισπνοή. Μία κοινή συνυπάρχουσα κατάσταση είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία προκαλεί δυσφορία στο βρέφος, έμετο και στασιμότητα βάρους.

Άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν πιο σοβαρής μορφής λαρυγγομαλακία είναι τα παρακάτω:

  • Δυσκολία στη σίτιση ή το θηλασμό
  • Αργή αύξηση του βάρους ή ακόμα και απώλεια βάρους
  • Παύση της αναπνοής – αποφρακτική υπνική άπνοια
  • Κυάνωση (λόγω χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα)
  • Εισρόφηση επί γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Πώς τίθεται η διάγνωση της λαρυγγομαλακίας;

Η διάγνωση της λαρυγγομαλακίας τίθεται από Ωρλ ο οποίος αρχικά θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό του βρέφους. Ακολούθως, θα το εξετάσει κλινικά και θα συστήσει μία εξέταση η οποία πραγματοποιείται στο ιατρείο και ονομάζεται ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπηση. Σκοπός είναι η περαιτέρω και ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού. Κατά την εξέταση, με τη βοήθεια εύκαμπτου ενδοσκοπίου που εισάγεται στη μύτη και μέσω μίας μικροσκοπικής κάμερας, θα απεικονιστεί ο λάρυγγας. Αν διαγνωστεί λαρυγγομαλακία, πιθανόν να συστηθούν και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για τον καθορισμό της έκτασης του προβλήματος.

Λαρυγγομαλακία

Πώς θεραπεύεται η λαρυγγομαλακία;

Στο 90% των περιπτώσεων, η λαρυγγομαλακία υποχωρεί χωρίς θεραπεία όταν το παιδί γίνει 18 – 20 μηνών. Ωστόσο, αν οι εκδηλώσεις της λαρυγγομαλακίας είναι πιο σοβαρές, η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή/και χειρουργική επέμβαση.

Συνήθως χορηγούνται φάρμακα για τη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, καθώς το οξύ που παλινδρομεί μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Η χειρουργική διόρθωση της λαρυγγομαλακίας καλείται υπεργλωττιδοπλαστική και επιβάλλεται να γίνει αν ένα παιδί βιώνει:

  • Απειλητικές για τη ζωή άπνοιες
  • Απώλεια βάρους
  • Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης οξυγόνου

Η επέμβαση διενεργείται μέσω του στόματος υπό γενική αναισθησία και μέσω αυτής διορθώνονται οι παραμορφωμένες δομές του λάρυγγα που προκαλούν το συριγμό.

Επικοινωνία Δρ. Αθανασόπουλος