Η ωτοσκλήρυνση συνιστά μια κατάσταση κατά την οποία η βάση του αναβολέα καθηλώνεται λόγω εναπόθεσης οστίτη ιστού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ακοής. Στους ασθενείς με ωτοσκλήρυνση, οι επιπλέον αυτές εναποθέσεις παρεμποδίζουν τη μηχανική μετάδοση του ήχου και οδηγούν σε βαρηκοΐα αγωγής. Συγκεκριμένα, ο αναβολέας δε μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στην ωοειδή θυρίδα, όπως συμβαίνει υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Σε ορισμένους ασθενείς με πιο προχωρημένη νόσο, οι βλάβες μπορεί να επεκτείνονται στο λαβύρινθο, επηρεάζοντας τον κοχλία και προκαλώντας μικτή βαρηκοΐα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ωτοσκλήρυνσης;
Τα συμπτώματα της ωτοσκλήρυνσης αφορούν σε προβλήματα στην ακοή του ασθενούς. Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από ωτοσκλήρυνση αρχίζουν να αντιλαμβάνονται αυτά τα προβλήματα στην ηλικία των 20-30 ετών. Η ακοή επηρεάζεται είτε στο ένα είτε και στα δύο αυτιά.
Τα συμπτώματα της ωτοσκλήρυνσης περιλαμβάνουν:
- Απώλεια ακοής (βαρηκοΐα) που σταδιακά επιδεινώνεται
- Δυσκολία στην ακρόαση ήχων χαμηλής έντασης και ψιθύρων
- Χαμηλόφωνη ομιλία γιατί η δική τους φωνή ακούγεται δυνατά
- Ευκολία στην ακρόαση ήχων όταν υπάρχει θόρυβος (σε αντίθεση με πολλούς άλλους τύπους απώλειας ακοής)
- Εμβοές
- Ίλιγγος-Ζάλη (πιο σπάνια)
Τα συμπτώματα της ωτοσκλήρυνσης μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από άλλες αιτίες απώλειας ακοής, γι’ αυτό απαιτείται έμπειρος Ωρλ.
Ποια είναι η αιτία της ωτοσκλήρυνσης;
Η αιτία της ωτοσκλήρυνσης είναι ασαφής ενώ η εμφάνιση της πάθησης δε μπορεί να αποτραπεί. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ωτοσκλήρυνσης:
- Το γενετικό υπόβαθρο συμβάλλει στην εμφάνιση ωτοσκλήρυνσης, καθώς το 60% των ασθενών αναφέρουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
- Ορμονικές καταστάσεις όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση ίσως σχετίζονται με την επιδείνωση της απώλειας ακοής σε ασθενείς με προϋπάρχουσα ωτοσκλήρυνση.
- Η έκθεση στον ιό της ιλαράς θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ωτοσκλήρυνση. Εντούτοις, η ακριβής αιτιολογική επίδραση της ιλαράς στην ανάπτυξη ή εξέλιξη της ωτοσκλήρυνσης παραμένει άγνωστη.
Είναι σοβαρή πάθηση η ωτοσκλήρυνση; Πώς θεραπεύεται;
Η ωτοσκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή απώλεια ακοής, αλλά πολύ σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κώφωση. Η ακοή χειροτερεύει προοδευτικά σε μήνες ή χρόνια και μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Αν η απώλεια ακοής είναι πολύ ήπια, ίσως να μη χρειαστεί θεραπεία στην αρχή.
Η απώλεια ακοής μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς είτε με βοηθήματα ακοής, είτε με χειρουργική επέμβαση.
Ορισμένες φορές, η ωτοσκλήρυνση μπορεί να έχει εξαπλωθεί στο έσω αυτί με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλειας ακοής, η οποία δεν μπορεί να βελτιωθεί με τη χειρουργική επέμβαση.
Ωτοσκλήρυνση: Πότε συνιστάται η χειρουργική επέμβαση;
Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης εφαρμόζεται με αναβολοτομή. Η επέμβαση αποτελεί επιλογή αν πληρούνται συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια ή αν κάποιος ασθενής δεν επιθυμεί να φοράει ακουστικό βαρηκοΐας.
Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, είτε μέσω μίας μικρής τομής, είτε μέσω του έξω ακουστικού πόρου και αποτελεί ιδιαίτερα λεπτή επέμβαση. Οι αυξημένες απαιτήσεις του συγκεκριμένου χειρουργείου καθιστούν απαραίτητη την εκτέλεσή του από έμπειρο Ωτοχειρουργό.
Κατά τη διαδικασία, αφαιρούνται τα σκέλη του αναβολέα και στη βάση του διανοίγεται μία οπή μέσω της οποίας εισέρχεται μια κατάλληλη πρόθεση.