Διάτρηση Τυμπάνου

Υπάρχει τρύπα στο τύμπανο αλλά δεν υπάρχει φλεγμονή στο μέσο αυτί. Η αποκατάσταση της ακεραιότητας του τυμπάνου (τυμπανοπλαστική) είναι απαραίτητη καθώς βελτιώνεται αισθητά η ακοή, το άτομο μπορεί να απολαμβάνει άφοβα τις θαλάσσιες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα προφυλάσσεται από την εμφάνιση άλλων μορφών χρόνιας ωτίτιδας.

Πότε τρέχει πύον από το αυτί;

Η χρόνια ή υποτροπιάζουσα εκροή πύου συμβαίνει όταν υπάρχει τρύπα στο τύμπανο με συνοδό φλεγμονή στο μέσο αυτί. Πυώδες υγρό ρέει στον έξω ακουστικό πόρο μέσω της διάτρησης του τυμπάνου. Η θεραπεία με αντιβιοτικά κατά κανόνα βοηθά στην εξάλειψη της ενεργού φλεγμονής. Μετά την εκρίζωση της λοίμωξης, ένα διάτρητο τύμπανο μπορεί να χρειαστεί να επιδιορθωθεί ώστε να προληφθεί νέα μελλοντική λοίμωξη.

Ποιες είναι οι αιτίες διάτρησης του τυμπάνου;

Οι φλεγμονές του μέσου ωτός είναι η κύρια αιτία διάτρησης της τυμπανικής μεμβράνης, καθώς επέρχεται ισχαιμία στο τύμπανο και αύξηση της πίεσης στο χώρο του αυτιού. Διάτρηση τυμπάνου μπορεί να προκληθεί και από τραυματισμό.

Τι συμβαίνει όταν εισέλθει νερό μέσα από την διάτρηση του τυμπανικού υμένα;

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το αυτί σας στεγνό όταν υπάρχει διάτρηση της μεμβράνης του τυμπάνου, διότι στην περίπτωση που εισέλθει νερό μπορεί να δημιουργηθεί μόλυνση. Για να το αποφύγετε, χρησιμοποιείστε ωτοασπίδες ή τοποθετήστε στην είσοδο του έξω ακουστικού πόρου βαμβάκι εμποτισμένο με λάδι ή βαζελίνη.

Μπορεί να επουλωθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Υπάρχουν περιπτώσεις που το τύμπανο μπορεί να αυτοθεραπευτεί και η διάτρηση σταδιακά να κλείσει μόνη της. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί και να παρακολουθείται συστηματικά για ένα χρονικό διάστημα.