Η εκκριτική ωτίτιδα αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία. Αφορά τη συλλογή υγρού στην περιοχή πίσω από το τύμπανο του αυτιού, μία κατάσταση που προκαλεί ήπια συμπτώματα, ειδικά όταν αναπτύσσεται αργά. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες περιπτώσεις που οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα στο μέσο αυτί. Η εκκριτική ωτίτιδα είναι πιο συχνή σε μικρά παιδιά, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Συμπτώματα εκκριτικής ωτίτιδας
Τα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να μην έχουν συμπτώματα και, κατά κανόνα, δεν φαίνεται να πάσχουν. Ωστόσο, θα μπορούσαν να αισθάνονται τα εξής:
- Αίσθημα πληρότητας στο αυτί
- Μειωμένη ακοή
- Εμβοές
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της συσσώρευσης υγρού στα αυτιά είναι η πρόληψη των φλεγμονών του ανώτερου αναπνευστικού.
Αιτίες και παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης εκκριτικής ωτίτιδας
Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ο σωλήνας που συνδέει το μέσο αυτί με το πίσω μέρος του λαιμού. Φυσιολογικά, ο σωλήνας αυτός δεν επιτρέπει την ανάπτυξη υγρού πίσω από το τύμπανο. Όμως, ορισμένες φορές, μπορεί είτε να δυσλειτουργεί, είτε να αποφράσσεται εν μέρει ή πλήρως με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί. Οι παρακάτω καταστάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας:
- Αλλεργίες
- Καπνός τσιγάρου
- Λοιμώξεις του αναπνευστικού
- Αδενοειδείς εκβλαστήσεις
- Όγκοι ρινοφάρυγγα
- Μωρά που τρέφονται με μπιμπερό ξαπλωμένα
- Αιφνίδια αύξηση της ατμοσφαιρικής πίεσης (πτήση με αεροπλάνο ή οδήγηση σε βουνό)
Πώς διαγιγνώσκεται η εκκριτική ωτίτιδα;
Αν θεωρείτε ότι το παιδί σας μπορεί να πάσχει από εκκριτική ωτίτιδα, συμβουλευτείτε τον Χειρουργό Ωρλ Δρ. Ιωάννη Αθανασόπουλο. Ο γιατρός θα εξετάσει τα αυτιά του για την παρουσία υγρού πίσω από το τύμπανο. Μπορεί, επίσης, να πραγματοποιήσει περαιτέρω εξετάσεις όπως τυμπανομετρία ή/και ακοολογικό έλεγχο.
Ποια θεραπεία ενδείκνυται για την εκκριτική ωτίτιδα;
Συνήθως δεν απαιτείται ιδιαίτερη θεραπεία, καθώς η εκκριτική ωτίτιδα υποχωρεί αυτόματα σε 2-3 μήνες. Επιπλέον, η ακοή επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα. Στο διάστημα αυτό, το παιδί συνιστάται να:
- Βρίσκεται σε περιοδική ιατρική παρακολούθηση
- Μην λάβει φαρμακευτική αγωγή, εκτός αν συνυπάρχει αλλεργία ή φλεγμονή
- Ακολουθήσει στρατηγικές βελτιστοποίησης της ακοής του
Μία θεραπεία που ίσως σας προτείνει ο γιατρός είναι η χρήση ενός ρινικού μπαλονιού. Αυτό βοηθάει στην υποχώρηση του υγρού από το μέσο αυτί και μπορείτε εύκολα να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι. Το παιδί θα εισαγάγει απλά το ακροφύσιο του μπαλονιού σε ένα ρουθούνι, ενώ θα μπλοκάρει το άλλο ρουθούνι με το δάχτυλο. Στη συνέχεια, θα φουσκώσει το μπαλόνι με τη μύτη.
Αν το υγρό δεν υποχωρήσει μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή υπάρχουν δομικές αλλοιώσεις στο μέσο αυτί, θα προταθεί η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού ώτων.
Μπορεί η εκκριτική ωτίτιδα να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες βλάβες;
Σε μερικές περιπτώσεις, η εκκριτική ωτίτιδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες βλάβες. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού
- Διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας
- Μόνιμη βαρηκοΐα (απώλεια ακοής)
- Μόνιμη βλάβη της τυμπανικής μεμβράνης ή του μέσου ωτός
- Ανάπτυξη χολοστεατώματος
Τα περισσότερα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα θα αναρρώσουν γρήγορα και δεν θα έχουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πάθησης. Συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ΩΡΛ για πλήρη διάγνωση και θεραπεία.