Οξεία και Χρόνια Αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα συνιστά φλεγμονή των παρίσθμιων αμυγδαλών από βακτήρια ή ιούς, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει και άλλες περιοχές του φάρυγγα (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα). Είναι πολύ κοινή πάθηση με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στα παιδιά, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε ενήλικες. 

Χαρακτηρίζεται ως:

  • Oξεία όταν τα συμπτώματα διαρκούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα 
  • Υποτροπιάζουσα όταν συμβαίνουν πολλά επεισόδια αμυγδαλίτιδας ετησίως οφειλόμενα κυρίως στο β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) με ενδιάμεσα διαστήματα ύφεσης 
  • Χρόνια όταν οι αμυγδαλές παρουσιάζουν σημεία επίμονης φλεγμονής

Συχνά οι όροι υποτροπιάζουσα και χρόνια αμυγδαλίτιδα συγχέονται, με τον όρο χρόνια αμυγδαλίτιδα να θεωρείται μη επιστημονικά καθορισμένος. Η υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ινώδους ιστού μεταξύ αμυγδαλής και περιαμυγδαλικών ιστών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η χρόνια όσο και η υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα επιδεινώνονται από τη δημιουργία «βιοφίλμ» μικροοργανισμών στις κρύπτες των αμυγδαλών, οι οποίες πλέον λειτουργούν ως δεξαμενές επώασης των μικροβίων. Το περιαμυγδαλικό απόστημα θεωρείται σοβαρή επιπλοκή της αμυγδαλίτιδας και απαιτεί άμεση θεραπεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας;

  • Πυρετός
  • Πονόλαιμος
  • Κόπωση-εξάντληση
  • Ερυθρότητα ή/και επίχρισμα  στις αμυγδαλές
  • Δυσκολία στην κατάποση

Στη χρόνια αμυγδαλίτιδα, τα άτομα συνήθως αναφέρουν συνεχή πόνο στο λαιμό και δύσοσμη αναπνοή, φέρουν διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες που επιμένουν και ορισμένες φορές οι αμυγδαλές τους χαρακτηρίζονται από την παρουσία λίθων. 

Ποια είναι η θεραπεία της αμυγδαλίτιδας;

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης. Αν προκαλείται από βακτήρια, τότε θα συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά, ενώ αν προκαλείται από ιό η λήψη αντιβιοτικών δεν ενδείκνυται. Η ξεκούραση, η λήψη άφθονων υγρών και παυσίπονων ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) σε περιπτώσεις χρόνιας και υποτροπιάζουσας αμυγδαλίτιδας.