Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Το ρινικό διάφραγμα είναι το οστεοχόνδρινο τοίχωμα που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε δύο ίσα μέρη και ιδανικά πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στο μέσο της. Ωστόσο, περίπου το 80% των ατόμων έχουν ρινικό διάφραγμα ελαφρώς παρεκτοπισμένο, χωρίς οι περισσότεροι από εμάς να το έχουμε αντιληφθεί. Λιγότερο συχνά, το διάφραγμα είναι έντονα παρεκτοπισμένο προς τη μία πλευρά. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αποκλίνον ή στραβό διάφραγμα, ή διαφορετικά σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Μερικοί άνθρωποι θα γεννηθούν με αποκλίνον διάφραγμα. Αποκλίνον διάφραγμα μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμό στη μύτη είτε κατά τη γέννηση, είτε μετέπειτα στη ζωή, με τους ενήλικες και τους εφήβους να μην μπορούν να θυμηθούν τον τραυματισμό που προκάλεσε το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν ένα χτύπημα στη μύτη κατά τη διάρκεια παιχνιδιού, αθλητικών δραστηριοτήτων ή τροχαίου ατυχήματος.

Συμπτώματα σε άτομο με αποκλίνον ή σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα

Ένα άτομο με ήπια παρεκτόπιση του διαφράγματος μπορεί να έχει έντονα συμπτώματα μόνο κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος. Αντίθετα, άτομο με πιο σοβαρή παρεκτόπιση εμφανίζει αναπνευστική δυσχέρεια από το ένα ή και τα δύο ρουθούνια. Μπορεί, επίσης, να αναπτύξει χρόνια ρινοκολπίτιδα ή επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες που θα υπάρχουν μέχρι το πρόβλημα να διορθωθεί χειρουργικά. Γενικά, τα συμπτώματα ενός αποκλίνοντος διαφράγματος περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλο
  • Ροχαλητό
  • Άπνοιες

Πώς τίθεται η διάγνωση;

Αρχικά, ο γιατρός θα καταγράψει τα συμπτώματά σας και θα ρωτήσει αν είχατε στο παρελθόν τραυματίσει σοβαρά τη μύτη σας ή είχατε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην περιοχή. Κατόπιν, θα εξετάσει τη μύτη και τη θέση του ρινικού διαφράγματος, χρησιμοποιώντας το ρινοσκόπιο που διευρύνει ανώδυνα και απαλά το ρουθούνι σας, ώστε να το ελέγξει εσωτερικά. Ο βλεννογόνος της μύτης μπορεί προσωρινά να συρρικνωθεί με τη χρήση ενός ρινικού σπρέι ώστε να ελεγχθεί ολόκληρο το διάφραγμα. Μερικές φορές θα εισαχθεί στη μύτη σας ενδοσκόπιο για να προσεγγιστεί το οπίσθιο διάφραγμα. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται εύκολα και γρήγορα στο ιατρείο και συνήθως δεν θα χρειαστείτε άλλες εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

Αν έχετε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, τότε συζητήστε με το γιατρό σας αν πρέπει να κάνετε μία χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται πλαστική του ρινικού διαφράγματος. Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός θα μετακινήσει το διάφραγμα στην κανονική του θέση.

Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος συνδυάζεται με ρινοπλαστική;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός μπορεί να αναμορφώσει και την εξωτερική εμφάνιση της μύτης σας, με μία διαδικασία που ονομάζεται ρινοπλαστική.