Χολοστεάτωμα

Μία παραμένουσα διάτρηση του τυμπάνου μπορεί ορισμένες φορές να οδηγήσει σε ανάπτυξη επίκτητου χολοστεατώματος στο μέσο αυτί, το οποίο αποτελείται από κύτταρα του δέρματος. Χολοστεάτωμα μπορεί, επίσης, να σχηματιστεί χωρίς να υπάρχει διάτρηση, αλλά λόγω δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αντιθέτως, το συγγενές χολοστεάτωμα οφείλεται σε παραμονή εμβρυϊκών κυττάρων μέσα στην κοιλότητα του τυμπάνου και αναπτύσσεται χωρίς να υπάρχει τρύπα στο τύμπανο. Τα χολοστεατώματα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής, καθιστώντας το αυτί επιρρεπές σε μολύνσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συχνές ωτόρροιες. Τα χολοστεατώματα μεγαλώνουν αρκετά και διαβρώνουν τις δομές του μέσου ωτός, το μαστοειδές οστό και το λαβύρινθο.

Τα συμπτώματα που απαιτούν άμεση διερεύνηση, περιλαμβάνουν:

  • Ζάλη-ίλιγγο
  • Παράλυση του προσωπικού νεύρου (παράλυση της μισής πλευράς του προσώπου)
  • Οίδημα και ερυθρότητα πίσω από το αυτί, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει εξάπλωση της λοίμωξης στο μαστοειδές οστό (μαστοειδίτιδα)
  • Πυρετό, πονοκέφαλο και σύγχυση

Ποια είναι η θεραπεία για το χολοστεάτωμα;

Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση του χολοστεατώματος, συντελώντας στην υποχώρηση της μόλυνσης στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Η αντιμετώπιση του χολοστεατώματος είναι επείγουσα;

Η χειρουργική αντιμετώπιση σπανίως είναι επείγουσα, όταν όμως διαγνωστεί χολοστεάτωμα είναι μονόδρομος.

Είναι το χολοστεάτωμα όγκος;

Το χολοστεάτωμα είναι ένα είδος καλοήθους όγκου, ο οποίος μεγαλώνει στο μέσο αυτί. Γενικά, δημιουργείται από κύτταρα του δέρματος και καθώς αναπτύσσεται εισχωρεί και διαβρώνει τις γειτονικές δομές.