Αφεστώτα Ώτα-Πεταχτά Αυτιά

Τα αυτιά που εξέχουν αποτελούν μία συνηθισμένη συγγενή ανωμαλία που σχετίζεται με την ατελή αναδίπλωση του χόνδρου του αυτιού κατά την οργανογένεση εντός της μήτρας. Το αυτί προβάλλει περισσότερο από το κανονικό από το κεφάλι και στην μπροστινή όψη έχει ασυνήθιστα επίπεδο περίγραμμα στο άνω τμήμα, καθώς απουσιάζει μία φυσιολογική πτυχή στο χόνδρο. Παιδιά που παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα δέχονται πειράγματα (bullying) από άλλα παιδιά με αποτέλεσμα να τους προκαλείται άγχος και αμηχανία. Ορισμένες φορές η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί προβλήματα στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες αισθητικής φύσεως στην ενηλικίωση.

Χειρουργική διόρθωση των αφεστώτων ώτων

Στα παιδιά, η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, με ελάχιστο πόνο και απαιτεί αποχή μικρής διάρκειας από το σχολείο. Στους ενήλικες μπορεί να διεξαχθεί και με τοπική αναισθησία με αντίστοιχο μικρό διάστημα αποχής από την εργασία. Διενεργείται μία μικρή τομή στο πίσω μέρος του αυτιού, η οποία μετά δεν είναι εμφανής. Μέσω αυτής, ο χειρουργός διαμορφώνει το σχήμα του χόνδρου, ενώ παράλληλα με τη χρήση ειδικών ραμμάτων μειώνει την απόσταση του πτερυγίου από το κεφάλι.

Ποιες είναι οι προσδοκίες μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Γενικά, καταγράφεται υψηλό ποσοστό ικανοποίησης μετά από μία επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση, τόσο από τον ασθενή όσο και από τους οικείους του, με αναφορές για βελτιωμένη αυτοεκτίμηση. Μετά την αποκατάσταση, τα αυτιά παρουσιάζουν μία πιο φυσική εμφάνιση και το άτομο μπορεί να συνεχίσει φυσιολογικά τη ζωή του χωρίς να δέχεται σχόλια ή πειράγματα.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για την πραγματοποίηση της επέμβασης στα παιδιά;

Η ιδανική ηλικία για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση είναι η προσχολική (4-5 έτη), καθώς τα αυτιά έχουν αναπτυχθεί αρκετά και πλησιάζουν σε μέγεθος το ενήλικο αυτί. Το γεγονός ότι οι χόνδροι στην παιδική ηλικία είναι πιο εύπλαστοι συμβάλλει στην επιτυχία της επέμβασης.

Εκτός από τη χειρουργική διόρθωση, υπάρχει και συντηρητική θεραπεία για τα αφεστώτα ώτα;

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών όπου ο χόνδρος του αυτιού είναι πολύ μαλακός, μπορεί να αναδιαμορφωθεί με την τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα. Η χρήση αυτών των ναρθήκων σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών μειώνει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση και επιλύνει το πρόβλημα σε μεγάλο ποσοστό. Μετά τους 6 μήνες, η χειρουργική διόρθωση είναι η μόνη επιλογή.