Βραχύς Χαλινός Γλώσσας

Ο χαλινός της γλώσσας είναι ο ιστός που συνδέει την κάτω επιφάνεια της γλώσσας με το έδαφος του στόματος. Όταν ο χαλινός είναι ιδιαίτερα βραχύς μπορεί να μειώσει την κινητικότητα της γλώσσας (μερική αγκυλογλωσσία) και κατά συνέπεια να έχει αντίκτυπο στη σίτιση στα βρέφη και στην άρθρωση στα μεγαλύτερα παιδιά. Είναι αρκετά συχνό σε ορισμένα παιδιά, ο χαλινός να είναι πιο βραχύς από το συνηθισμένο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτείται πάντοτε θεραπεία.

Τι προβλήματα δημιουργεί ο βραχύς χαλινός;

Στα βρέφη προκαλεί δυσκολία στο θηλασμό και την κατάποση, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή πρόσληψη βάρους. Ορισμένες φορές, μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά και σε οδοντικές ανωμαλίες. Στα μεγαλύτερα παιδιά, καταγράφονται διαταραχές στην ανάπτυξη της ομιλίας και επηρεάζονται δραστηριότητες κατά τις οποίες χρησιμοποιείται η γλώσσα, όπως το γλείψιμο ενός γλειφιτζουριού ή παγωτού.

Πώς διορθώνεται ο βραχύς χαλινός της γλώσσας;

Όταν αυτή η ανατομική ιδιαιτερότητα προκαλεί προβλήματα, τότε θα χρειαστεί να διορθωθεί χειρουργικά. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια είτε με τοπική αναισθησία σε επίπεδο ιατρείου τόσο για νεογνά όσο και για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, είτε με ενσυνείδητη καταστολή (μέθη) σε μη συνεργάσιμα παιδιά.

Είναι επώδυνη η χειρουργική διόρθωση για το παιδί;

Παρότι οι γονείς ανησυχούν, η επέμβαση είναι σύντομη, ανώδυνη και ανεκτή από τα βρέφη λόγω της πτωχής νεύρωσης της περιοχής.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για την πραγματοποίηση της επέμβασης;

Όσο πιο νωρίς γίνει η διόρθωση, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα! Το πιο σημαντικό είναι ότι θα εξαλειφθούν τα προβλήματα που προκαλούσε ο βραχύς χαλινός και έτσι το παιδί θα αναπτυχθεί ομαλά.