Τραυματισμοί-Κακώσεις Ρινός

Περιλαμβάνει τραυματισμούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τμήμα της μύτης, καθώς και στις περιοχές που την περιβάλλουν και την υποστηρίζουν. Η θέση της μύτης στο πρόσωπο καθιστά τα ρινικά οστά, το χόνδρο και το μαλακό ιστό ιδιαίτερα ευάλωτα σε εξωτερικούς τραυματισμούς. Οι πιο συχνές αιτίες εξωτερικού ρινικού τραύματος είναι οι πτώσεις, οι αθλητικές κακώσεις, τα τροχαία ατυχήματα και η σωματική επίθεση. Το εσωτερικό ρινικό τραύμα μπορεί να συμβεί όταν ο χόνδρος ή τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στη μύτη υποστούν βλάβη. Συχνές αιτίες είναι οι λοιμώξεις, ο ερεθισμός από την εισπνοή ορισμένων ουσιών και η τοποθέτηση ξένου αντικειμένου.

Ουσιαστικά, υπάρχουν πέντε βασικές εκδηλώσεις ως απόρροια τραύματος στη μύτη:

  1. Ρινορραγία. Ακόμα και μικροτραυματισμοί στη μύτη μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, η οποία σταματά εύκολα με την εφαρμογή σωστής τεχνικής, δηλαδή τοποθέτηση του κεφαλιού με κλίση προς τα εμπρός και άσκηση πίεσης στο μαλακό σημείο. Αν η αιμορραγία επιμείνει, τότε το άτομο θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό.
  2. Οίδημα ρινός. Είναι αρκετά συχνή η ύπαρξη οιδήματος και μώλωπα στην εξωτερική πλευρά της μύτης χωρίς να συνυπάρχει κάταγμα. Μπορεί να εκληφθεί ως «σπασμένη» μύτη λόγω της διόγκωσης, η οποία συνήθως υποχωρεί μέσα σε 4-5 ημέρες και το σχήμα της μύτης επανέρχεται στο φυσιολογικό. Ωστόσο, οι μώλωπες μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 2 εβδομάδες για να εξαφανιστούν.
  3. Κάταγμα ρινικών οστών. Τα κατάγματα στη μύτη κατά κανόνα ανατάσσονται την ίδια ημέρα. Διαφορετικά πρέπει να διορθωθούν πριν συμπληρωθούν 10 ημέρες από τη στιγμή που έλαβαν χώρα.
  4. Αιμάτωμα ρινικού διαφράγματος. Προκαλείται από συγκέντρωση αίματος στο κεντρικό τοίχωμα της μύτης και πρέπει να παροχετευθεί, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο χόνδρο και παραμόρφωση του σχήματος της μύτης.
  5. Απόφραξη από ξένο αντικείμενο. Η περίπτωση αυτή αφορά κυρίως μικρά παιδιά τα οποία συχνά τοποθετούν αντικείμενα στη μύτη τους πάνω στο παιχνίδι, τα οποία πρέπει προσεκτικά να αφαιρεθούν.