Λαρυγγομαλακία

Η λαρυγγομαλακία είναι η πιο συχνή συγγενής πάθηση του λάρυγγα των νεογνών. Συγκεκριμένα, οι ιστοί του λάρυγγα πάνω απο τις φωνητικές χορδές «συμπίπτουν» με αποτέλεσμα να αποφράσσουν εν μέρει τον αεραγωγό κατά την εισπνοή, παράγοντας έναν χαρακτηριστικό ήχο που καλείται συριγμός (θορυβώδης αναπνοή). Η ακριβής αιτία της λαρυγγομαλακίας δεν είναι γνωστή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λαρυγγομαλακίας;

Το κύριο σύμπτωμα της λαρυγγομαλακίας είναι ο συριγμός. Πρόκειται για ήχο υψηλής έντασης ο οποίος ακούγεται όταν το παιδί εισπνέει. Συνήθως είναι εμφανής κατά τη γέννηση ή εμφανίζεται για πρώτη φορά όταν τα νεογνά είναι περίπου δύο εβδομάδων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν το παιδί είναι ξαπλωμένο σε ύπτια θέση, όταν κλαίει, όταν γελάει ή όταν τρώει. Η θορυβώδης αναπνοή τείνει να δυναμώνει τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση. Τα βρέφη με λαρυγγομαλακία μπορεί επίσης να κάνουν εισολκή του θώρακα ή του τραχήλου κατά την εισπνοή. Μία κοινή συνυπάρχουσα κατάσταση είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία προκαλεί δυσφορία στο βρέφος, έμετο και στασιμότητα βάρους.

Άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν πιο σοβαρής μορφής λαρυγγομαλακία είναι τα παρακάτω:

  • Δυσκολία στη σίτιση ή το θηλασμό
  • Αργή αύξηση του βάρους ή ακόμα και απώλεια βάρους
  • Παύση της αναπνοής-άπνοια
  • Κυάνωση (λόγω χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα)
  • Εισρόφηση επί γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Πώς τίθεται η διάγνωση της λαρυγγομαλακίας;

Ο γιατρός θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό του βρέφους, θα το εξετάσει κλινικά και θα συστήσει μία εξέταση που ονομάζεται ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπηση για την περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού. Κατά την εξέταση η οποία πραγματοποιείται στο ιατρείο, με τη βοήθεια εύκαμπτου ενδοσκοπίου που εισάγεται στη μύτη και μέσω μίας μικροσκοπικής κάμερας, θα απεικονιστεί ο λάρυγγας. Αν διαγνωστεί λαρυγγομαλακία, πιθανόν να συστηθούν και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για τον εντοπισμό της έκτασης του προβλήματος.

Πώς θεραπεύεται η λαρυγγομαλακία;

Στο 90% των περιπτώσεων, η λαρυγγομαλακία υποχωρεί χωρίς θεραπεία όταν το παιδί γίνει 18-20 μηνών. Ωστόσο, αν είναι πιο σοβαρή, η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή/και χειρουργική επέμβαση. Συνήθως χορηγούνται φάρμακα για τη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, καθώς το οξύ που παλινδρομεί μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η χειρουργική διόρθωση της λαρυγγομαλακίας καλείται υπεργλωττιδοπλαστική και επιβάλλεται να γίνει αν ένα παιδί βιώνει απειλητικές για τη ζωή άπνοιες, απώλεια βάρους ή καρδιοαναπνευστικά προβλήματα λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης οξυγόνου. Η επέμβαση διενεργείται μέσω του στόματος υπό γενική αναισθησία και μέσω αυτής διορθώνονται οι παραμορφωμένες δομές του λάρυγγα που προκαλούν το συριγμό.