Αμυγδαλεκτομή

Η αμυγδαλεκτομή είναι η χειρουργική διαδικασία αφαίρεσης των αμυγδαλών. Οι αμυγδαλές είναι μικροί αδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Κάποιες φορές μολύνονται και προκαλείται φλεγμονή που ονομάζεται αμυγδαλίτιδα ή προκαλούν αποφρακτικά φαινόμενα λόγω του μεγέθους τους. Η ανάγκη για αμυγδαλεκτομή είναι πιο συχνή στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες. Ωστόσο, άτομα κάθε ηλικίας μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις αμυγδαλές τους και να πρέπει τελικά να τις αφαιρέσουν.

Πότε χρειάζεται να γίνει αμυγδαλεκτομή;

Μεμονωμένα περιστατικά αμυγδαλίτιδας δεν αρκούν ώστε να προταθεί αμυγδαλεκτομή. Συνήθως, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί θεραπευτική επιλογή για άτομα που υποφέρουν συχνά από αμυγδαλίτιδες. Συγκεκριμένα:

  • 7 το τελευταίο έτος
  • 5 ετησίως για δύο συνεχόμενα έτη
  • 3 ετησίως για τρία συνεχόμενα έτη

Η αμυγδαλεκτομή μπορεί επίσης να θεραπεύσει και άλλες διαταραχές όπως: αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με διογκωμένες ή υπερτροφικές αμυγδαλές, ροχαλητό και υπνική άπνοια. Αμυγδαλεκτομή θα συστηθεί και σε περιπτώσεις αιμορραγίας ή εμφάνισης άλλων σπάνιων παθήσεων των αμυγδαλών.

Πώς πραγματοποιείται η αμυγδαλεκτομή;

Η διαδικασία γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους την ίδια ημέρα μετά από την επέμβαση. Μετεγχειρητικά, μπορεί να νιώσουν πόνο τις πρώτες ημέρες, ο οποίος με παυσίπονα, ανάπαυση, σωστή ενυδάτωση και μαλακές τροφές ελέγχεται και είναι ανεκτός.

Φαίνονται άμεσα τα αποτελέσματα μίας αμυγδαλεκτομής;

Τα αναπνευστικά προβλήματα, όπως το ροχαλητό και η υπνική άπνοια, υποχωρούν άμεσα. Επιπλέον, τα άτομα παρουσιάζουν πολύ λιγότερες λοιμώξεις στο λαιμό σε σχέση με το παρελθόν.